Mirjam Duyser

Den Haag
taichi@kernmediation.nl

T’ai Chi Ch’uan kwam op mijn pad begin 1996. Nellie Klabbers werd mijn gedegen en toegewijde leraar in de verkorte Yang stijl van Professor Cheng Man-ch'ing. Vanaf 1996 heb ik doorlopend mogen trainen en studeren met Mr. Benjamin Lo, Lenzie Williams, Nellie Klabbers, Iona Zwennis en andere leraren, in de T’ai Chi vorm en in push hands, het martiale aspect. 

In 2001 heeft Nellie Klabbers mij met instemming van Mr. Benjamin Lo gevraagd les te geven. Dit doe ik sindsdien met veel plezier. Sinds 2008 organiseren Koos Kok en ik samen een jaarlijks internationaal T’ai Chi camp voor gevorderden in vorm en push hands.

T’ai Chi is voor mij vooral een weg naar binnen, de weg van ontspanning, zachtheid en verbinding met mijzelf en alles wat is. Een bewegende vorm van meditatie en een oude krijgskunst, toe te passen in het dagelijks leven. Een belangrijke bron van wijsheid en innerlijke kracht om, om te gaan met spanning en moeilijkheden in het leven, om te groeien als mens en als professional. T’ai Chi is voor mij ook de opstap gebleken naar het onderzoeken van verschillende Oosterse geneeswijzen en het Taoïsme. 

T’ai Chi blijft mij fascineren. De eenvoud en de diepgang. De kracht en de zachtheid. Met push hands als spiegel voor hoe ik mij tot mezelf en de ander verhoud. Een “lifetime job”.